FOTÓRIPORT – Segítesz, segédkezel vagy lelkiismeretedet nyugtatod? (FRISSÍTVE VIDEÓRIPORTTAL)


cert2014 082
Minden évben várnak. Cserben hagynád őket? (Saját felvétel)

(A videóriport ide kattintva tekinthető meg)

Valahányszor humanitárius segélyakciókon veszek részt ambivalens érzések lesznek úrrá rajtam: vajon hathatós segítséget nyújtok azoknak, akiknek ajándékcsomagot adok át vagy csak a lelkiismeretemet nyugtatom? Nem másért, de a jótékonysági tevékenységek bírálói azt állítják, csak saját lelkünk elaltatására használjuk ezeket az alkalmakat.

Nem értek egyet velük!

Úgy az Erdély Mentőcsoport, a Gondviselés Segélyszervezet, mint a CERT (Community Emergency Response Team) önkéntesei szívből, idejük, energiájuk és pénzük feláldozásával immár több éve segítenek igen nehéz helyzetben levő csoportokat. A CERT például már hatodik éve segíti a Gyalui-havasokban elszigetelten élőket. Saját adatbázist alakítottak ki a rászoruló családokkal, s évente kétszer, húsvétkor és karácsonykor ajándékcsomagokat szállítanak neki. Olyan helyekről beszélünk, ahova télvíz idején csak nagy teljesítményű, nyugat-európai gyártású, csörlőkkel, téli gumiabroncsokkal, láncokkal felszerelt terepjárókkal lehet eljutni. Vagy gyalog. Igaz, a társadalom gazdagabb rétegeihez tartozó off-roados társaság számára a ilyen utak során tapasztalt kaland és adrenalin is fontos szempont, de év folyamán van alkalmuk kiélni ilyen jellegű vágyaikat, s a humanitárius segélyakciók során embertársaink megsegítése az elsődleges aspektus.

cert2014 023
Ne tessék aggódni, jövőre is megyünk!

 

Tisztelem, becsülöm őket, mi több, felnézek rájuk, hogy annyi éve vissza-visszajárnak a hegyek tetején elszigetelten élő családokat meglátogatni és megajándékozni. Emberi, mi több, hazafias gesztus. Persze, a terepjárók szennyeznek, esetenként időleges kárt okoznak a mezőn, az erdőben, viszont ilyenkor ilyen helyekre nem lehet másképp feljutni. Gyalog rendkívül körülményes lenne.

A kétnapos akció során ismét a reketói (Răcătău) Ionel vendégszeretetét élveztük. Érkezéskor tábortűz várt, gulyást főztünk, ittunk néhány sört.

A lelki felöltődésre feltétlenül szükség volt annak érdekében, hogy feldolgozhassuk a nap közben látottakat: egy nénit például a szó szoros értelmében belakatolt házban tartanak. Félnek, hogy a megöregedett, rokonok nélküli hölgy magára gyújtja a házat vagy elkószál, s nem találják meg többé. Ott ült a kályha mellett, sajnos már meg sem ismerte azokat, akik évek óta ajándékcsomagot visznek neki… Este mindenki különbözőképpen dolgozta fel a nap közben látottakat: olyan is volt, aki hosszan nézte a tábortüzet, s egy ideig senkihez sem szólt…

Köszönöm a CERT-nek a lehetőséget, s főleg Lázok Levente barátomnak, akinek köszönhetően megismerkedhettem ezzel a szervezettel!

Előrevetítem: december 21-én a Gondviselés Segélyszervezet és az Erdély Mentőcsoport Kolozs-Torda fiókszervezetének humanitárius segélyakciójára kerül sor az Aranyos-völgyében.

Mi a véleményed az ilyen jellegű humanitárius segélyakciókról?

**************************************************************************

A  fotóriport ide kattintva tekinthető meg.

**************************************************************************

FOTÓRIPORT – Segítesz, segédkezel vagy lelkiismeretedet nyugtatod? (FRISSÍTVE VIDEÓRIPORTTAL)” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Kovacs Eniko

    Szélhámos használja ki az adventi időszak ajándékozási hangulatát. 14-én történt a Dónáth negyed végén. Egy fekete Fordból kiszálló magyar üzletembernek bemutatkozó öltönyös fiatal férfi pergő dumával elmagyarázta , hogy termékbemutatóról utazik haza és egy magyar nyugdijast akar segiteni.
    Olyan hátgerinc egyenesitőt és két svájci órát tartalmazó dobozt vett elő a csomagtartóból és egy nagy dobozt mutatott, benne plazma TV ,amit el is hoz
    a lakásomra, csak üljek be a kocsiba. Szerencsére én akkor már észbe kaptam , sajnos a kocsi rendszámát nem néztem meg .
    Itt a környéken rengeteg szélhámos müködik rovart irtanak , gázt és vizet ellenőriznek vagy ha éppen az ajtóban kapják el belökik és kifosztják az időseket. Valami rendőrségi adással a TVben kéne tájékoztassák a nézőket.

    Kedvelés

  2. Visszajelzés: VIDEÓ- és FOTÓRIPORT – „Csak arra kérem a Jóistent, ha elvesz, vegyen el hamar, ne szenvedjek” | Kiss Olivér blogja

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!