Mikor tartsák Kolozsvár Napját? Mi nem szólunk bele? (FRISS: mi történt a kedd esti egyeztetésen)


A dátum kötődjön Mátyás királyhoz? (Rohonyi D. Iván felvétele)

Ismét passzívak vagyunk, s aztán sírunk, hogy a románok megbántottak: jajjjj Istenem, ismét nem kérték ki a véleményünket, ez is csak arra utal, hogy nem szeretnek bennünket stb.

Néhány perccel ezelőtt töltöttem fel a WebSzabadságra a hírt arról, hogy a városháza egyik vezető tisztségviselője meredt arccal újságolta nekem: a magyar szervezetek vagy magánszemélyek egyetlen javaslatot se nyújtottak be arra vonatkozóan, mikor tartsák Kolozsvár Napját.

Paff!

Ráadásul arra vonatkozóan se tettünk javaslatot, hogy mi képviselje a várost, azaz mi legyen Kolozsvár brandje.

S aztán jöttök, s sírtok, hogy ismét nem vettük figyelembe a kolozsvári magyarság akaratát. De mit vegyünk figyelembe? – kérdezte tőlem a tisztségviselő.

Nos, be kell vallanom: igaza van.

Ha “szerencsénk” van, s nem szólunk bele, akkor Kolozsvár Napja egybeesik majd Avram Iancu születésnapjával

Szerintetek mikor tartsák Kolozsvár Napját (avagy Kolozsvár Napjait), illetve mi legyen Kolozsvár brandje?

UPDATE1 (január 28., 20:01): A mai nap eseménye röviden. Részletek a pénteki Szabadságban.

UPDATE2 (január 29., 12:42): Szerencsére sikerült időben mozgósítani a politikum és a civil társadalom képviselőit annak érdekében, hogy a kolozsvári magyar közösség is javaslatot tegyen arra vonatkozóan, mikor tartsák a városnapokat, illetve milyen legyen a város arculata, logója, egyszóval a városimázs.

Czika Tihamér és Gergely Balázs katalizátor szerepet játszott.

Úgy értesültem, hogy jövő kedden 18 órától az Erdélyi Múzeum Egyesület (EME) székházában egyeztető fórumra kerül sor, ahol a magyar szervezetek minden valószínűség szerint közös álláspontot alakítanak ki arra vonatkozóan, szerintük mikor tartsák a Kolozsvár Napokat.
Ezt követően a magyar branding szakemberek (gondolok itt elsősorban Kádár Magor tanszékvezetőre) külön logót hoznak létre, és nyújtanak be a városházára.

UPDATE3 (január 29., 12:52): Az alábbiakban előbb a Trend Communication, majd az ImagineTact logó javaslatai.

UPDATE4 (február 1., 11:40): A Szabadság mai számában átfogó anyagom jelent meg a kérdéskörről.

UPDATE5 (február 2., 19:49): A Szabadság weboldalán, pontosabban a gyorshíreknél elolvasható, mi történt (az egyeztetés egyébként ezekben a percekben is zajlik) ma este az EME székházában tartott egyeztetésen.

UPDATE6 (február 3., 17:40): Ez történt a keddi egyeztetésen.

A magyar változat

A román változat

A német változat

A színek:

  • kék: egyetemi plakátokra
  • fukszia: mondén esemény plakátjára
  • piros: kulturális esemény plakátjára
  • narancssárga: tömegrendezvény (diákoknak, fiataloknak) plakátjára
  • zöld: környezetvédő rendezvény plakátjára
  • türkiz: gazdasági rendezvény plakátjára
  • fekete: sport (U FC labdarúgó csapat)
  • meggy: CFR 1907 labdarúgó csapat

Az ImagineTact logó javaslatai:

Mikor tartsák Kolozsvár Napját? Mi nem szólunk bele? (FRISS: mi történt a kedd esti egyeztetésen)” bejegyzéshez 50 hozzászólás

  1. arnold

    Vagy egy fél éve mikor tudomásomra jutott a felmerült kérdés két helyre is:
    http://www.primariaclujnapoca.ro/ és a
    http://www.domnuleprimar.ro/index.php?s=61
    elküldtem javaslataimat mely szerint:
    -Kolozsvár napját tartsák szeptember 29-én, Szent Mihály arkangyal ünnepén
    -A város logója, ha úgy tetszik cimere legyen a hagyományos történelmi három bástyás cimer
    -A város brandje Mátyás király szobor és a Babes-Bolyai egyetem
    Ej, ki tudja melyik illetékes elvt….ill. úrhoz kerültek és milyen úton módon végezték sorsukat virtuális szemétkosárban. Persze nagy reményt nem fűztem hozzá, hogy majd lelkesen felkarolják javaslataimat. 😦

    Kedvelés

  2. Dando

    Javaslom a galambot, a fagylaltot és az Árpád-sávos lobogot, nemcsak jelkép de brand is lehet… A lobogon latinul: nyalunk, hogy ne repüljünk…

    Kedvelés

  3. Attila

    Ami azt illeti,lehetne szeptember 11-én is az ünnepség…:)
    A brand pedig a Mátyás király szobor és a Szent Mihály templom volt és marad akkor is,ha hivatalosan holtbiztos,hogy valami “friss” tákolmány fogja megnyerni.
    A drágalátos tisztségviselő csak mossa magát.Egy elemista is tudja ,hogy ebben a kérdésben magasról csinálnak valamit a magyarok véleményére…

    Kedvelés

  4. kolev

    Elöször is: ki kérdezte meg a magyar szervezeteket, vagy magyar magánszemélyeket valaha is valamiről ebben a városban?Ki vette figyelembe véleményüket?

    Ha jöttünk utca javaslatokkal (lásd Szabédi utca, Kossuth utca, vagy Dsida nevének gyönyörű összehasonlitását a többségi testvérek által a XX század egyik legszörnyübb betegségével) akkor ugye mennyire nyiltak és multikultúrálisak voltak?

    Szóval most nekik márcsak kirakatként kéne valami magyar javaslat is, hogy aztán ugyse vegyék figyelembe…vagy esetleg töredékét.
    És nekünk nincs szükségünk Kolozsvár “brandjére”…Nekünk ott vannak “brandként” Rhédey házunk, Kendeffy és Bánffy palotáink és az, hogy Kolozsvár városi oklevelét magyar királytól kapta.
    És azért legyen Kolozsvár napja, hogy a hatalom miccs, sörfesztivál és tüzijátékot rendezzen egykor Prágához hasonlitott városomban…köszönöm, nem kérem.

    Kedvelés

  5. Lolka

    Vicces ez a kozmeghallgatas. Ugyanis en a Polgarmesteri Hivatal honlapjan egy szot sme talalok rajta. A javaslattetel lehetosegerol sem hallotam, a honlapon sincs egy arva szo sem.
    Ugyanakkor hadd tegyem fel azt a lehetetlen kerdest: mit csinal Laszlo Attila, ha meg arra se volt kepes, hogy bar a Szabadsag hasabjain jo par honapja Asztalos Lajos altal megfogalmazott javaslatokat a Polgarmesteri Hivatal nagy asztalara tegye. Azt hiszem legalabb harom napot is javasolt Asztalos ur, ugy, mint peldaul a szabad kiralyi varos joganak (rangjanak?) elnyerese napjat…Meg arrol is volt szo, hogy melyik javaslat miert nem tetszett/tetszene a polgarmesternek…

    Kedvelés

  6. @ koliver

    Ami a dátumot illeti, a következőket kell figyelembe venni:

    – legyen olyan dátum amely mindkét közösségnek elfogadható, nem kimondottan magyarokhoz, vagy románokhoz köthető eseményről szól. Másképp esélytelen az átvitele.

    – legyen a melegebb 4-5 hónapban, májustól szeptemberig, hogy lehessen tisztességes szabadtéri városnapokat tartani. Úgy az igazi.

    – legyen olyan esemény ami Kolozsvárt nemcsak helyi szinten, de Európai szinten is említésre érdemli.

    Ezek alapján a javaslatom: május 12. 1581 május 12-i levelében alapítja meg Báthory István fejedelem a kolozsvári jezsuita kollégiumot, amely a későbbi egyetemek elődjeként szolgál, és egyben Euróóa térképre teszi a várost. Ez az esemény mindkét közösség által felvállalható, meleg nyár eleji napra esik, büszkén vállalható kifele.

    A javaslatomat fenntartom a holnapi gyűlésen is.

    Ami a brandet illeti, az szerintem csak egy lehet: a multikulturalitás. E köré lehet csupán építeni egy imázst, turisztikai ajánlatot, hisz erről ordít az egész belváros, a város története, jelen. Belefér ebbe a történelmi belváros, a több nyelvű kulturális intézmények, a többnyelvű egyetem, a sok kulturájú film és színházfesztiválok. Ezt a javaslatomat is fenn fogom tartani holnap.

    Remélem mindkettőben minél többen fognak támogatni, magyarok és nemcsak.

    Kedvelés

  7. Visszajelzés: Kolozsvár napja és brandje «

  8. toth levente

    Miért kell mindig várni, hogy előbb felkérjenek minket valamire? Szálljunk le már a lóról. Nyeregből nem lehet mindent megoldani. Tessék programjavaslatokat készíteni, igenis a választott képviselőink, helyi vezetőink erre is mandátumot nyertek.

    Kedvelés

  9. Sundiszno

    Remelem d.u. ( varoshaza ) Kolozsvar elit magyarsaga hallatja szavat. Csak semmi lanyhasag; nyitott szemmel kell jarni!

    Kedvelés

  10. EN

    Hát mi a fenének van magzar alpolgármesterünk, ha nem képvise bennünket? Ha ő nem tudja, kérdeyye meg az RMDSZ-választmánz tagjait, elvégre a megyében csak akad valaki, aki tudja a kérdésre a válasyt? Vagy nincs ideje a sok alpolgármesteri teendője miatt? Akkor meg valamelzik státusáról mondjon le!

    Kedvelés

  11. szeles adam

    s ha kicsiny valoszinuseggel is a magyarsag altal ajanlott datumra esik a valasztas, vajon hany magyar lesz jelen az unnepsegeken, ahol sava negrean brudascu es furdui iancu repertoarjait kell hallgatni majd… peldaul szent mihaly arkangyal unnepen…. ne keverjuk a civilizaciokat…unnepeljuk meltosaggal a sajat unnepeink.

    Kedvelés

  12. @Lolka: A javaslatokat már hónapok óta be lehetett nyújtani. A téma legalább 3-4 hónapja közszájon forog. Mi is írtunk róla. Csak elaludtunk.

    Kedvelés

  13. @Czika Tihamér: szerintem a napjainkhoz közelebbi dátumot kellene találni. S lehetne májusban vagy októberben, amikor az egyetemisták is itt vannak. Nélkülük nincs ünnep. És ne a Főtéren tartsák a népünnepélyt, a tömegrendezvényt. Mert az lesz, amit itt a blogomon már többször megírtam: sörfesztivál, könnyűzenei és lehet manele koncert… Horror.

    Kedvelés

  14. Első sorban ha a lakosság véleményére lenne valaki kiváncsi és nem csak a magyar közösségére akkor lenne média kampánya is az egésznek és határidő mondjuk fél év begyüjteni a javaslatokat szervezetek mozgositsák soraikat, mert ha volt eddig idő,hát már fél éven ne muljon!

    EZT ÉLVEZEM A LEGJOBBAN EGGYESEK ELHISZIK HOGY E MÖGÖTT CSUPA JÓSZÁNDÉK VAN ÉS LÁM VANNAK MÉG NAIVAK.ELKEZDŐDÖTT EGY ÚJ VÁROS ARCULAT ÉPITÉSE AMIBEN EGYFELÖL NEM AKARNAK SZÁMBAVENNI MÁSFELÖL NEM VAGYUNK KÉPVISELVE mi magyarok elsősorban(mert ehhez nem elég én javaslatot tegyek mint egy városlakó szolid képvislet kell s úgy is nehéz 1 többségi tanácsban elfogattatni) MIMOLT VÉLEMÉNYKÉRÉS, HOGY AzTÁN JÖHESSEN APOSTU megvoltatok kérdezve….hmm na igen

    “S aztán jöttök, s sírtok, hogy ismét nem vettük figyelembe a kolozsvári magyarság akaratát. De mit vegyünk figyelembe? – kérdezte tőlem a tisztségviselő.”

    Szerintem ajjas arcátlan kifejtés,de ha az Rmdsz-nek szól hogy ők hol is voltam amikor megszavazták a Főtér projektet is vagy akár most hol a közösség javaslata akiket ők képviselnek….ÜRESHALMAZ!!!

    De alig várom járjam a Horat a Fötéren és igyak egy Ursust meg pár miccccccset Baba Novak nem román,Avram Janó nem román,esetleg MIHAI VITEAZU közel járt Kolozsvárhoy és román tiszteletére

    Kedvelés

  15. @Humus: Ha előre szólnak, akkor nem jó. Most már azt feltételezzük, hogy csak álca, tulajdonképpen nem is érdeklik őket a javaslataink. Negatív előítélet. Tegyünk minél több ésszerű javaslatot, s ha egyet se vesznek figyelembe, akkor panaszkodjunk, tiltakozzunk, kérjük ki magunkat. Addig az ő kezükben az ász: nem tettetek javaslatokat.

    Kedvelés

  16. HOgy hirdessünk multikulturalitást Kolozsváron mikor Románia nemzetállam?Az már elörehaladást jelentene úgy érezném magam bizisten hogz nem tartozom Romániaához :)) :)) 😉

    Kedvelés

  17. @koliver

    ÉN nem mondom azt hogy ne küzdjünk a végsö lehetőségig de még volt egy aláirásgyüjtés kezdeménzeyése az Rmdsz- nek sikertelen sajnos..
    Kell és fontos ott lenni csak erös képviselet szükséges.És ezt nem Czika Tihamérben látom örülnék ha csalodnák benne de a kezdeménzeyése elött emelem a kalapom csak BOlyai János aztán Babes- Bolyai ilzeneket sem árt elsütni csak a várostörténelmét ismertetni pl Apostuval

    Kedvelés

  18. Közben mentek körbe a telefonok RMDSZ, EMNT, civilek vonalon és a következő álláspont alakult ki: ma nem adunk le dokumentumot, hanem szervezünk jövő kedden az EME-nél egy teljeskörű közösségen belüli egyeztetést. Annak az eredményét dokumentumba foglaljuk és jövő szerdán leadjuk szervezeti vezetők aláírásával, hogy kellő súlya legyen.

    Ettől függetlenül én a javaslataimat a mai gyűlésen szóban mint személyes javaslatot képviselni fogom, bemutatom. Egyáltalán nem árt, ha ezek elterjednek, közbeszédé vállnak. Fontos azonban, és ebben teljesen egyetértettem kollégáimmal, hogy egy szélesebb körű közösségen belüli egyeztetés előzze meg egy magyarok által benyújtott, iktatott javaslat beadását. A keddi EME gyűlésen természetesen képviselni fogom a saját javaslataimat. Amúgy eddigi egyeztetések szerint azokkal a legtöbben egyetértenek, jónak tartják.

    Csak várja meg a városháza is a jövő szerdán, írásban letett javaslatunkat. Ezért a tanácsosoknak kell lobbizni.

    Kedvelés

  19. @Arnold
    Hát teljesen eggyetértek és a link irojával Asztalos Lajos urral csakhát ilyen meglátású embereknek nem adnak hatalmi poziciót ezek “sovinisták” és mindenki aki felmeri vallalni a nyers történelmi tényeket.

    Kedvelés

  20. Dando

    Asztalos Lajosnak igazat adok. Augusztus 19. az teljesen megfelelne. A szabad kiralyi varos cim megszerzese egy telepules fejlodese tekinteteben a legjelentosebb. Utana lehet nezni mit jelent a szabad kiralyi varosi rang. Viszont, aki ezt megtudja az vigyazzon, mert ezert a soviniszta jelzot kierdemelheti…

    Kedvelés

  21. Javaslataimat bemutattam a városházi találkozón. Ellenvetés egyikre sem volt, látszólag érdeklődően hallgatták végig. Igaz, egyelőre ez csak az egyik a nagyon sok közül ami elhangzott mindkét témában. Remélem sikerül jövő hétre egy közös magyar álláspontban is megegyezni (erre most egyszerűen nem volt idő), és remélem azt is, hogy minél többen úgy látják majd, hogy támogatható mindkét javaslatom. Azt hiszem felvállalhatóak és átvihetőek.

    A mai találkozón bemutattak két teljesen kész és átfogó brand projektet, amelyekkel a versenyt felvenni valóban nehéz. Ezek közül az első, a Trend Communication javaslata, multikulturalizmus és magyar nyelv barát, többnyire támogathatónak tartom. Másfelől az is kiderült, hogy a folyamat még alíg kezdődött el, a városháza is még tapogatózik. Legalábbis ez jött mindkét kérdés tárgyalásánál. A városnapok kérdésénél kiderült az is, hogy nemcsak 1 konkrét napban gondolkodnak, hanem egy egész hetes rendezvénysorozatban, amelynek azért kapcsolódni kell 1-2 konkrét esemény napjához. Úgy nézett ki a gyűlés végére, hogy egy május közepi hét körvonalazódik, május 9.-ei, európa napi kezdettel. Ebbe bele illene tökéletesen az én javaslatom is. A városháza a press@primariaclujnapoca.ro email címre várja a további javaslatokat.

    Az nem volt egyértelmű, hogy végül mikor dönt ezekről a tanács. Kiváncsian várom a jövő keddi magyar egyeztetést. Nagyon jó volna ha sikerülne felsorakozni egy közös javaslat mellett. Nagyon fontosnak tartom, hogy javaslatokat hozzunk abban is, hogy milyen magyar hozzájárulással tölthetjük fel a városnapi (heti) rendezvényeket. Hisz miután letisztul, hogy milyen dátummal kezdődnek ezek, a másik fontos kérdés, hogy hogyan tesszük mi (mert más nem fogja) azokat részben magyarrá.

    Kedvelés

  22. f

    Ennyire szegényes lenne a város történelme, hogy Európoa napjához kötjük a város napját??? Asztalos Lajos javaslata politikai szinezettől függetlenül felvállalható, kézenfekvő megoldás lenne. Micsoda üzenete lenne annak, hogy 700 éves város ünneplünk, ahova belefér magyar, szász, román és mindenféle hagyomány, közös múlt. Jellemző, hogy megint olyan döntés születik, ami megtagadja ezt az értéket! A Főtér “modernizálása ” után, már semmin sem lepődök meg.

    Kedvelés

  23. @ f

    Az Asztalos Lajos javaslatának nincs esélye. Ennek a legfőbb oka az, hogy a városháza, értelemszerűen, ragaszkodik, hogy olyan dátum környékén legyen a városnapok amikor itt van a 100 ezres egyetemista tömeg. Ez egyben anyagi és plusz rendezvény-szerzési érdek is.

    Most már a választás május vagy októberre szűkült le, erről szólt már az utolsó két találkozó. Októbert én problémásnak tartom. Elsősorban a hideg miatt, ami teljesen lefullasztaná a szabadtéri rendezvényeket, másodosrban amitt, hogy ehhez a hónaphoz kötik a román nacionalisták a román térnyerős dátumjavaslataikat (lásd Kolozsvár 1945-ös “felszabadításának” dátuma, a román egyetem 1919-es alapításának dátuma, stb). Ilyen ünnepségből már 1 van decemberben, ha lehet a városnapok is ne szóljanak erről.

    Kedvelés

  24. a megoldás

    örvendek hogy végre lesz Kolozsvár napja!
    örvendek hogy megmutathatjuk a város multikulturális jellegét!
    jaj úgy örvendek hogy végre a békés együttélés égisze alatt közösen ünnepelhetünk a románsággal!
    oh istenem annyira boldog vagyok, hogy öntudatot és kiállást nevel ez az esemény a fiatalokba!

    Kedvelés

  25. f

    Cz T! Megpróbáltátok, vagy csak úgy kijelented? Az RMDSZ kinek az álláspontját képviseli? Kit képviselt az a bizonyos küldöttség?
    Szóval akkor ez a diákokról, sörről, templomtövi húgyozásról fog szól.
    Azért jó lenne, ha végre valamit KOLOZSVÁRIAK döntenének el, nem pedig MÁSOK!

    Kedvelés

  26. @ f

    Nem próbáltuk meg. Nem is volt mikor, hisz eddig közös magyar álláspont sem volt, mert idő sem volt rá. Sőt, még most sincs. Ezért lesz találkozó kedden v. szerdán az EME-nél, hogy legyen. Én szerdán tudtam meg, hogy egyáltalán lesz ez a konzultáció a Szabadság honlapjáról. Nem tudom a tanácsosaink miért nem tudtak róla, és készítettek elő egy belső magyar konzultációt időben.

    Veszve azonban nincs még semmi. Még van idő leadni egy közös javaslatot. A tegnapi gyűlés után legalább tiszta, hogy mivel állunk szembe, mihez kell azt alkalmazni (pl. kész brand-csomagok).

    Én személyesen nem tartom jónak sem augusztust, sem októbert. És nem azért mert nem tartanám értelmesnek és logikusnak Asztalos javaslatát. Hanem azért mert 100.000 fiatal kiesése egy városi ünnepből egyszerűen nem mindegy. Ebben Apostuéknak igaza van. Októberről meg megírtam feljebb, hogy az a veszély áll fent, hogy belemossák a román nackós emléknapokat, illetve már hideg is van köztéri rendezvényekre.

    Kedvelés

  27. olvaso

    ha jol tudom van egy ado Kolozsvaron a KLUB TV, ahol sugaroznak magyar nylevu adasokat, ott miert nem esik szo errol? a kedves Laszlo Attila, Czika Tihamer vagy Gergely Balazs, miert nem megy el oda is beszelni errol, vagy te Oliver miert nem mesz oda is el, hogy e temarol beszelj? halljanak a kolozsvariak errol….

    Kedvelés

  28. @olvaso: oda szokott menni az ember, ahova hívják. Voltam a stúdióban csütörtökön, de más volt a téma. De ezt a kérdést is megemlítettem, ugyanis élő adás volt. Úgy tudom, szintén csütörtökön Csoma Botond városi tanácsos is ezzel kapcsolatban volt műsorban egy helyi tévéadónál.

    Kedvelés

  29. Dando

    Az erdekes, hogy az egesz bejegyzes azert indult, mert a magyarsag passziv, lemarad, nem vesz reszt, nem all elo javaslatokkal. Mikor elojon egy javaslat, lasd Asztalos, akkor az a valasz, hogy: a varoshaza ugy sem megy bele, mert a szazezres egyetemista tomeg… Iszonyatosan meg akarunk felelni, amugy gondolom senki sem vette eszre, h iszonyatosan nem erdekli oket. Asztalos javaslata nemcsak, hogy jo, hanem brand. A szabad kiralyi varosi cim (nem osszetevesztendo a varosi vagy mezovarosi cimmel) jelentosege a varos fejlodesenek es fontossaganak a zaloga volt. Ha ez nem lett volna akkor talan Banffyhunyadhoz hasonlo kisvaros lett volna Kolozsvar… Ezzel szemben az lett belole, ami lett… Kedves kolozsvari ertelmiseg miutan megkerdeztetek a magyarsagot es elvetettetek Asztalos javaslatat es hatat forditottatok a tortenelmi tenyeknek es mindarra, amire meg buszkek lehetunk. Javasoljatok olyat, amit elfogad az altalatok annyira nagyra tartott roman elit, aki megert es tenyeren hordoz titeket.

    Kedvelés

  30. Fülöp Sándor

    Kolozsvári Napfény-ünnep: AUG 12-19 (javaslat)

    Természetesen, a kolozsvári városnap-közvita kapcsán mindenki abból indul ki, mit is jelent a város őszámára, úgyhogy ne csodálkozzon senki, ha bátran szembenézve az esetleges megalomán – megaromán 🙂 – vádakkal és ellenvetésekkel, íme, egy az eddigiektől mindenképpen eltérő, szellemiségében igenis poszt-modern, városi identitást inkább létrehozó mint felelevenítő tervezet, mely pontosan a mára már ködbevesző egyiptomi fény-ünnep aug. 12.-éjének reggelére teszi a fesztivál elejét [Lychnapsia Philocaliana, Isis lámpa-ünnep], illetve az 1316 aug. 19.-i, Kolozsváros-születéshez köthető adományozó esemény évfordulójára a fesztivál befejezését.

    1. A javaslat lényege az időben jól hátranyúló, alapos és alapozó Teremtés és Történelem újra-szemlélet, mely szinkron módon képes odafigyelni múltunkra, jelenünkre és jövőnkre, másrészt könnyedén összeépíthető tudományos, vallási és filozófiai paradigmákkal, művészi trendekkel és valóságokkal, a halandósággal és a halhatatlansággal, stb., majdnem mindennel tehát ami a mai egyetemi- és orvosi-központ KolozsVárosban azért itt és most, multikulturális formában megvan, jelen van.
    2. Tehát egy kis erőfeszítéssel lehetséges, hogy egy adott évben, egy majdnem tetszőlegesen megválasztott éves témának megfelelően, közös erőfeszítéssel megtaláljuk a kolozsvári/erdélyi kultúra ezen témához kötődő, régóta meg- és átvilágításra váró (helyi) felületeit és (regionális) vetületeit … pl. a mai modern egyetem(i)ség Maat-ra es Thoth/Logos-ra való visszavezethetősége, a görög és a római nyelv és lét-szellem transzformációin és -mutációin keresztül.
    3. Tartalma szerint ez egy ún. “bipartisan” javaslat, senkinek nem kéne ösztönös ellenvetése legyen ellene, mivel hát a sárga napfény általános és közérthető szimbólum, a világ minden lehetséges világképe tud(na) kapcsolódni őhozzá, sőt, ha ehhez még hozzátesszük az ókori egyiptomi (és sumer) civilizáció súlyát, inkább a “kis város túl nagy kalappal” lesz a nekünk szegezett vád és fogalmazott ellenpont. Arról nem is beszélve, az ország foci-válogatottjának meze sem véletlenül sárga színezetű.
    4. Egy ilyen minden évben ismétlődő fesztivál esetében már most az elején fontos lenne egy kitűnő, hosszabbtávú perspektívát is létrehozni, hogy hát ne mindig ugyanazon közönyös és lapos értelmetlenséget, “fénytelen” meglétünk világi testiségét ünnepeljük minden évben meg [a Juventus rádiót parafrazálva: “Annyi jó város van!”] … mivel hát ugyebár az egyiptomi és a mai világ közé ékelődött 5000 év kapcsán bármi lényegeset fel lehetne eleveníteni, meg lehetne “fényesen” ünnepelni.
    5. Ha nem az igazi várossá-alakuláshoz kötjük az évfordulót, valószínűleg kellemetlenül feszengő hangulata lesz az egésznek, és hát a mai világban mindenki inkább elsétál a defenzíven kínos mellétenyerelések mellett. Meg hát vegyük észre, ez a javaslat a már valószínűleg nemcsak általunk halálra-unt Róma-orientált regionális mitológiával szemben, csendesen de érték-tételezően, szembehelyez egy másik lehetséges őscivilizációt, mint alapozó és hordozott (közös) lényegiséget.
    6. Arról se feledkezzünk meg, hogy egy jól megválasztott, aktuális, poszt-modernül színes témával mindenképpen könnyebben lesz helyi, nemzeti és nemzetközi (!) sponzorokat találni, mint egy tavalyról újra- és újramelegített, fekete-fehér, észrevehetetlen eseménnyel … meg hát a világ minden táján minél inkább régebbi valami, annál inkább jobb és értékesebb, értékelhetőbb lesz: since 1316 < since 1581.
    7. Miért ne legyen minden évben egy jelentős prémiummal díjazott “Jövő évben mi legyen?” javaslat-megversenyeztetés, melyben – mint az olimpiák esetében – a következő év témáját az ezévi évforduló záróeseményeként neveznék meg … mint a filmekben látott US liceumok esetében, mikoris minden évben más és más témába öltözve ünnepelik meg a befejeződő tanévet [whatever].
    8. A városnapokra vonatkozó két javaslat: “május vs. augusztus” súlya kiegyensúlyozódik, mivel most már mindkettő egy általános eseménnyel kezdődik, illetve egy regionálissal fejeződik. Viszont előny “ide”, hogy a mai bürokratikus Európa (már és még) senkit nem tud áthatni és fellelkesíteni, úgyhogy az ő esetében senki nem fog egy jó sörbulinál többre számítani. Sőt, egy európai kezdő-dátum lényegében nem is egy időben visszafelét, hanem inkább egy állandó időben előreutazást jelentene, amire inkább várakozni kéne, mint megemlékezni.
    9. Ha a polgármester komolyan veszi magát, a városi költségvetés téli elfogadásával ellentétben ez a nyárvégi esemény egy évente megismétlődő, kiegészítő, spirituálisan kiegyensúlyozó előre- és visszanézet is lehet … szimpóziumokkal és inter-aktív programokkal fűszerezve.

    Arról nem is beszélve, hogy ebben az esetleges kolozsvári Napfény-ünnepben alapozóan, maradandóan és megmaradóan jelen van/lehet a mindenkori “Tüzek gyúlnak, vakít a fény” erdélyi magyar, szívből jövő és lélek-esítő motívum is …

    P.S. Ha beleéljük és -építjük magunkat a fentiekbe, talán a “100.000 hiányzó diák” érv is a magunk javára lenne fordítható, csak hát persze kéne tudni kezelni a mindenkori existentia és essentia (nemcsak latin) lét-szellemi attribútumait … Állitólag a mai világ haladó szegmensében nem egyszerűen a látogatók mennyiségére, hanem a részvétel minőségére, az interaktivítás mértékére, az online-image-re, illetve további business- és média-szempontokra esik a hangsúly, vonatkozik a figyelem.

    Kedvelés

  31. Sooska

    Kolozsvári napok, avagy ki mulasztott el és mit?
    – Nyilatkozat –

    Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) kolozsvári szervezete nem vesz részt azon az egyeztetésen (2010. február 2., 18 óra, szervező EMNT és RMDSZ), melynek célja a Kolozsvári napok rendezvénysorozat időpontjának kijelölésére vonatkozó javaslat megfogalmazása és a város „brandjének”, márkajegyének megvitatása.
    Az apropó: városnapokat szervez a kolozsvári helyi tanács (ami mindig jó alkalom egy kis önfényezésre – közpénzen), amikor folyik a sör, „miccsszag” terjeng és hangos, többségi igényeket kielégítő koncertek zajlanak. A város „brandjét” is meg kívánják határozni, mert az egykori háromtornyos címer, a főtéri templom és Mátyás szobra már nem elég jó.
    Az RMDSZ László Attila vezetésével megint elaludta az ügyet, nem téve eleget kötelezettségének, hogy képviselje és informálja a magyarságot, lehetőséget teremtve ezáltal a polgármesternek arra, hogy a magyar közösséget passzívnak, érdektelennek minősítse.
    Gergely Balázs EMNT-vezető és a nemzeti ügyeink iránt csak újabban és politikai megfontolásból érdeklődő RMDSZ-es Czika Tihamér most kapott az alkalmon, s a nyilvánosság fényében megfürödve összehívta a civileket, a püspököket. Miért is? Miért a történelmi egyházak püspökei és kulturális szervezetek kell javasoljanak dátumot arra vonatkozóan, mikor legyen egy kolozsvári napoknak nevezett sörfesztivál, ahol a magyar közösség – jó esetben – egy kis sátorban szervezhet programot? A valódi kérdések: hol lesz megszervezve, milyen tartalommal?
    Mondjuk ki nyíltan: a kolozsvári városnapok és a város „brandjének” meghatározásában az RMDSZ későn ébredt, és most, hogy segítségre van szüksége, rögtön a civilek és az egyházak háta mögé bújik. A hegy alatt abrakolgat, ismét EMNT-s segítséggel – hogy az utólagos pótcselekvéssel azt a látszatot keltsék, képviselik a közösség érdekeit. Kevés.
    Javasoljuk az érdekképviseleti szervezetek részére, hogy Kolozsvár magyar szimbólumait, utcaneveit és értékeit megőrző közös cselekvésre hívják össze a magyar politikai, egyházi és civil képviseletet, készítsük elő a kolozsvári magyar közösség hosszú távú stratégiáját, mely megmaradásunk és fejlődésünk biztosítéka lehet.
    Fórika Hella, az Erdélyi Magyar Ifjak kolozsvári szervezetének elnöke
    Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke
    Kolozsvár, 2010. február 1.

    Kedvelés

  32. f

    Képzeljétek el, hogy el lehetne ezt adni a külföldi turistának, hogy íme, vegyél egy 700 éves várost ábrázoló mágneses mütyürt. Hogy érezné magát az a nemzedék – nem számít, hogy milyen nemezetiségű – aki abban a tudatban nő fel, hogy ilyen történelmi háttérrel rendelkezik. Kedves Czika! A multikulturalitás brandje itt kezdődne, csakhogy ti rábólintottatok Apostu történelmet és hagyományt tipró, a multukuturalitást újfent megtagadó gesztusára. Brávó! Magyarán: Apostu baf…nak néz titeket és nemhogy felháborodnátok, hanem rá is tesztek egy lapáttal.

    Kedvelés

  33. krithik

    Kedves Tihamér. Immár a második alkalommal sikerült felmutatnod egy elég furcsa “összefogott” felállást. Ugy a novemberi fötéri megmozduláson , mint a mostani kezdeményezésen is közös vonalat mutatsz fel egy olyan kolozsvári embertömeggel, aki nem más mint egy kocsmai frusztrált bagázs. Azon is csodálkozom, hogy a város vezetöi egyáltalán szoba állnak az ilyen semmittevökkel mint Gergely Balázs és csapata. Már csak Fekete Emöke hiányzott a felállásbol, aki “köztudottan” egy friss támogatoja és beletartozoja ennek a szedett-vedett társaságnak. Nem hiszem, hogy ilyen szereplök kellene támogassák a kezdeményezéseidet. A mi pedig a kezdeményezést illeti:

    1) szánalmasnak tünhetnek ezek az “utolagos” véleménynyilvánitások. Ez vonatkozik a föteri megmozdulásra is meg a mostanira is. Ez ugy a kolozsvari érdekeket felválalo személyek és szervezetek, mint a helyi tanácsba beletartozo RMDSZ-es politikusoknak az állando lemaradását jellemzi. Lásd, ez egy jo alkalom lett volna arra, hogy egy idejében elkezdett, nyilvános és tartalmas vélemény alakuljon ki a kolozsvári magyarság részérol.
    2) Orülök, hogy nem feltétlenül a “nagy magyarság manipulacio” jellemzi a kezdeményezést (habar jelei már kezdenek mutatkozni). Szerintem nem az a fontos, hogy feltétlenül Magyar vonatkozasu eseményhez kötödjön a rendezvény, azt ugy is lehurrogja a nagy nemzeti többségi öntudat. Tanuljunk már meg tárgyalni, “politizálni” Fontosabb az, hogy a rendezvénysorozaton belül legyenek magyar jellegzetességek.
    3) Ha pedig nagyon magyarkodni akarunk akkor használjuk a “brand” kifejezés helyett például az arculat vagy márkanév szavakat.

    (Moderálva)

    Kedvelés

  34. nóci

    @Sooska
    Az EMI nyilatkozatát olvasva, eszembe jut a régi nyuszikás sztori: ha van sapka, az a baj, ha nincs sapka, az a baj. Régi EMI-s nóta ez, új elem benne, hogy bővül a belső (köz)ellenségek köre G.B. személyével. Kiváncsi vagyok, hogy mi lesz erre az EMNT reakciója (csak remélni merem, hogy semmi!). A Szabadságban megjelent EMNT-RMDSZ felhívással nekem semmi bajom, alapvetően konstruktív, az eredményét majd meglátjuk. Az EMI-sek szövegében komoly hiba (netán szándékos félretájékoztatás) a következő mondat:
    “Gergely Balázs EMNT-vezető és a nemzeti ügyeink iránt csak újabban és politikai megfontolásból érdeklődő RMDSZ-es Czika Tihamér most kapott az alkalmon, s a nyilvánosság fényében megfürödve összehívta a civileket, a püspököket.”
    Ugyanis a keddi konzultávióról szóló nyilatkozatot MOLNOS LAJOS és GERGELY BALÁZS írták alá a két politikai szervezet nevében.

    Kedvelés

  35. győző

    Nincs szükség városnapra.És arra sem hogy közösen ünnepeljünk.legyen az a nap amikor az egész Kolozsvár áttért az unitárius vallásra.

    Kedvelés

  36. arnold

    “…vegyél egy 700 éves várost ábrázoló mágneses mütyürt…” és a legnemesebb multikulturalizmus jegyében az alján írja “Made in China” 😀

    Kedvelés

  37. groaveri

    Legyen Kolozsvar napja oktober 1-e, hisz nem kotodik a multhoz azonban koze van Kolozsvar eletehez mint egyetemi varos. A diakokat is lehetne udvozolni es au unnepsegekbe belevonni. Mivel szep ido ilyenkor lenni, akar utcabalt es lehetne szervezni.
    Kolozsvar dinamikaja a pluralizmus eredmenye, ugy hogy eleve nem lehet olyan programot szervezni, amely mindenkinek tetszene. Inkabb a kulobozo csoportokra kellene gondolni, amelyek azonban nem fedik feltetlenul az etnikai hovatartozast. Sok roman utalja a nepzenet es nem minden magyar szereti a notat.

    Kedvelés

  38. Na aztán, van itt vélemény boven. Ha a városháza városhetet tervez, az érdekes lesz, gondolom majd a csapból is sör folyik, néha egy kis kulturális élet, de az csak titokban, hogy az Ursus bevétele, no meg az alkoholszint nehogy 0,1 százalékot is csökkenjen. És megvan a brand: ClujUrsus 😛 Komolyra fordítva a szót, nem tudok dátumot javasolni. Még csak halvány lilám sincs arról, hogy mikor lenne jó – jó úgy, hogy mindenkinek megfeleljen. Gondolom azért vannak a brand-szakemberek, meg a várostörténészek, hogy ezeket jobban tudják mint én. Nem hagy hidegen, senki ne értse félre, igenis érdekel a téma, csak nem szólnék bele mintolyan.

    Amúgy az, hogy megint késében vagyunk elég jellemzo ránk, de nem biztos, hogy minden esetben bajt jelent. Tihamér hozzászólásából az derül ki, hogy még a városházának sincs elképzelése, könnyen lehet, hogy még ok is tárgyalnak, egyeztetnek, stb. Szóval annyira akkor nem is vagyunk késében.

    A százezer egyetemista bevonása szükséges. Ebben Apostunak tényleg igaza van. Ha olyan idopontot választunk, amikor nincsenek egyetemisták, akkor lesz néhány kolozsvári fiatal, nagyobbrészt románok, a fotéri rendezvényeken (már ha lesz ilyen a kultúra égisze alatt) pár tucat öreg néni fogja végignézni a musort. Semmi értelme.

    No de igazából a közös magyar álláspont után lehet errol továbbtárgyalni, addig hiába osztjuk az észt, mint pl én néhány sorral fennebb 😛

    Kedvelés

  39. @ groaveri: Október elsején csak az elsoévesek vannak fenn, minden normális egyetemista novemberre kezd visszazökkenni az egyetemista életbe. Legalábbis a tapasztalataim ezt mutatják. Ez az október 1 meg egy kicsit OktoberFest ízu, ennél eredetibbek csak tudunk lenni.

    Kedvelés

  40. utolsó megszólalásom a magyar álláspont elott: “legyen az a nap amikor az egész Kolozsvár áttért az unitárius vallásra.” Annakidején ha az uralkodó, vagy a városvezeto áttért, akkor az egész város áttért. Cuius regio, eius religio – akié a terület, azé a vallás. Azelott egész Kolozsvár volt református, azelott meg katolikus.

    Kedvelés

  41. Visszajelzés: Brand és városhét: az első konzultáció «

  42. kolev

    Szerintem, és ezt teljes meggyőződéssel mondom május 9-t fogják kikiáltani Kolozsvár napjának..Igy befogják a mi szánkat is, benne lesz 12-e. azon a napon majd rendeznek valami kulturális akármit, amibe bevonják az egyetemet és a magyarokat…szépen, európai nappal elrendeznek minket a multikultúralitás égisze alatt, és megmondhatják: figyelembe vettünk minden javaslatot, ime, aztán dobnak valami morzsát a magyarságnak is.
    Mielőtt valaki letorkolna, hogy nem vagyok jóhiszemű, meg most hogy megkérdeznek és kedvesek, miért vagyok előitéletes stb, szeretnék mindenkit emlékeztetni hogy focsani polgármesterünk, amikor kolozsvári magyarok tüntettek az “új és ulti-multi-kulti” főtér ellen, megjegyezte focsani révén: Ah, azok nem is kolozsváriak..Mert aki kolozsvári az egyet kell értsen, vagy meghajoljon ugyebár.
    Ezek a “kolozsvár napi események” tévedés ne essék, az új főtéren fognak zajlani..ez is volt a cél. Az eddigi sportcsarnok melléki “sörfesztivált és nyitott kapuk napját” most egy másik rendezvényel bevarázsolni a főtérre. Sikerült is..Sőt mi még időpontot is javasoltunk rá, jelképen is vitáztunk. Ennyit az értelmiségről, aki felvette a kesztyűt.

    Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!