Csoma Botond nyert, a Brassai vesztett, a Főtérrel pedig átverték a kolozsvári magyarságot


Boti, igazad volt, elismerem. Kikerült a városháza honlapjára a magyar tartalom. Derűs, együttünneplős, kellemes beismerés. Jubilálós.

Sejtelmesen csak azt a címet adta nemrégi blogbejegyzésének Csoma Botond kolozsvári RMDSZ-es városi tanácsos, hogy Tanácsülés. Holott ennél sokkal többet akar mondani, nem csupán azt, hogy a helyi döntéshozó testület ismét ülésezett.

Felveti, hogy az egyebek napirendi pontnál rákérdezett: s mi a helyzet a Főtérrel. Nos, nem azért, hogy hűtse a száját, hanem mert ismét átvertek bennünket, kolozsvári magyarokat. A korábbi átveréseket gondolom fölösleges ecsetelnem, most viszont konkrétan arról van szó, hogy Sorin Apostu kerek-perec kijelentette: a Főtér felújítási terve már nem aktuális, így nem zárják le a forgalmat a tér keleti és nyugati oldalán, ahogy azt korábban előirányozták.

Mi pedig reméltük, hogy ez is elkészül majd.

Amikor Csoma Botonddal és Guttmann Szabolcs volt Nagyszebeni főépítésszel, a Romániai Építész Kamara erdélyi fiókjának jelenlegi elnökével különböző médiumokban vitatkoztam a kérdésről, folyton azzal érveltek, hogy az átalakított

Nekem a régi kinézet sokkal jobban tetszett. Hova lett a nyugató zöld? (Rohonyi D. Iván felvétele)

Főtér akkor nyeri majd el teljes pompáját, amikor átadják a restaurált Mátyás-szobrot, s amikor a tér keleti és nyugati oldalán lezárják a gépkocsiforgalmat.

Nesze neked!

Átvertek, mert hagytuk magunkat átverni, hittünk a tervekben. Ezt nem kérdésként fogalmaznám meg, ahogy azt a Szabadságban Péter Laci tette. Ne mondja senki, hogy a gazdasági válság miatt nem tudják felépíteni a Petőfi utcába és a Széchenyi térre tervezett parkolóházakat, s emiatt képtelenek lezárni a forgalmat a Főtéren, hogy alakulhasson végre ki az a szabad tér, amely csak a gyalogosoké. S persze ne legyen több U FC-s hip-hop, rap, trance-dance cucc.

Ami a magyar tartalomnak a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal weboldalára történő feltöltését illeti,

el kell ismernem (s ez kellemes beismerés), hogy Csoma Botond nyert. Én ugyanis szkeptikus voltam, azt vetítettem előre, hogy nem lesz belőle semmi. Lám-lám, ha az ember a sarkára áll, határidőt szab (!), s következetesen kitart az ügy mellett, előbb-utóbb még a lehetetlennek tűnő célokat is el lehet érni. Ügyesen csinálta, egyes, sajnos belülről jövő hitetlenség, kétkedés, mi több, ellenállás dacára sikerült végig vinnie a kérdést. Ez az ő személyes sikere. Persze, voltak magyartalan szófordulatok, kódolási hiba miatt az ő betűk hiányoztak a szövegből, de ezek korrigálásáról is személyesen gondoskodott. S igaza van, megtört a jég.

Végre magyar tartalom is van a városháza honlapján

Számomra a Brassai Sámuel Elméleti Líceum ügye

derült égből villámcsapásként érkezett. Amikor László Attilával a tavalyi iskolakezdés előtt a helyszínen jártam, akkor ez a kérdés még nem merült fel ennyire hangsúlyosan. Persze, azóta eltelt 365 nap.

Olvastam a témáról szóló vezető anyagunkat, az oktatási intézmény vezető tanácsának az állásfoglalását, Péter Tünde főtanfelügyelő-helyettes  és Szabó Gábor szaktanfelügyelő válaszát, mi több, a Szabadságban szeptember 23-án megjelent vezetőtanácsi reagálást, s a következőket szűrtem le az ügyből: nincs elég gyerek, így nem elég a fejkvóta az intézményt fenntartására, tehát egyesülni kellene. Megtartva mindkét

Mi is történik itt valójában?

tanintézmény sajátos profilját. Esetleg két igazgatóval és vezetőséggel, de egy épületben. Talán ez a leglogikusabb érvelés. Ugyanakkor súlyos mulasztás László Attila és a Kolozs megyei RMDSZ részéről, hogy nem kezelte megfelelően az ügyet. A vezetőtanács elpanaszolja, hogy egyetlen írásos választ sem kaptak az érdekvédelmi szervezethez intézett beadványukra.

Amúgy vajon tényleg igaz az, amit Péter Tünde állít, hogy a tanfelügyelőség által felajánlott alternatívát

az iskola vezetősége szinte gondolkodás nélkül elvetette?

Hátha valaki felvilágosít ezzel kapcsolatban…

Mintegy 16 napig Finnországban és Észtországban voltam, kissé lemaradtam a közügyekről, ezért írok most mindenről egyszerre… 🙂

Csoma Botond nyert, a Brassai vesztett, a Főtérrel pedig átverték a kolozsvári magyarságot” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. szentpeter

    Érdeklődve olvasom az egyházi iskolákkal kapcsolatos balhét. Elkönyveltem, hogy ritka nagy gazember az egész RMDSZ, a takarítószemélyzettől a legfelsőbb szintekig, csak azt nem értem, hogy (Czika Tihamért kivéve) miért bánik mindenki kesztyűs kézzel az egyházzal? (Legyen az újságíró, pedagógus vagy éppen iskola vezető testülete.) Tudom, hogy az RMDSZ azért van, hogy szidjuk, de teljesen véletlenül nem az egyház szorítja ki sorozatosan a hagyományos magyar iskolákat az épületeiből? Az RMDSZ esetleg azért hibás, mert kijárta, hogy ezek az épületek visszakerüljenek a jogos tulajdonosukhoz… Ja, persze még azt a bűnt is elköveti, hogy kormánypénzt szerez az épület felújítására, amit aztán nagy felhajtással felavatnak, és az RMDSZ képviselője örvendhet, ha kap meghívót. Tényleg, ha az egyházat szidjuk, akkor kiátkoznak a templomokban? Vagy megver a Jóisten? László Attilát a Brassaiért fel lehet akasztani, de akkor is az unitárius egyház rúgja ki a magyar osztályokat a saját tulajdonában lévő épületből! Ha az egyház vezető testülete elhatározza, hogy igenis van és kell legyen hely a Brassainak, akkor megoldódott az egész probléma. És ugyanez a helyzet Szatmérnémetiben, Székelykeresztúron és a sort folytathatnám…

    Mondjuk, attól még László Attila nyugodtan lemondhatna, de ez egy másik téma…

    Kedvelés

  2. arnold

    @szentpeter. Ritka logikátlan és következetlen hozzászólást “vetéltél” el. Tudod a 60 év Brassait szembe lehet állitani az 500 éves unitárius kollégiummal és ezt, mint helyesen jegyzed meg, saját épületében. Tudod?…. érted mi az hogy saját? Egyáltalán szerinted ???? az egyházzal szembeni kesztyűs kéz helyett, hogyan kéne bánni? Tudod volt ilyen hozzád hasonló álláspont az 50’es években. Reméltem örökre magszabadultunk tölük. Sajnos az elmúlt 60 év erkölcsileg nagy kárt okozott köztünk. Példa “szentpéterséged”. Nem, a templomban nem átkoznak ki senkit, úgy, hogy az ne tartson vissza, minden emberi tartást és igencsak sajnálatra méltó, bornirt magatartásodban. Elriasztó példa vagy. 😦

    Kedvelés

  3. Mutley

    Nagyon szánalmas az a tény,hogy magyar emberek magyar emberek ellen cselekszenek, fúrják egymást és magyar intézkedés következtében magyar gyerekek maradnak iskola nélkül, magyar oktatási intézmény szűnik meg magyar közreműkődéssel.
    Kedves Arnold, van egy mondás.Jó emberek kis helyen is megférnek és segitenek egymáson..Miért nem férhet meg a két intézmény egy kalap alatt, vagy akár most külön épületet is igénybevéve(V.Babes épület)?
    Mert a polgármesteri hivatal nem akar bért fizetni??? Mert a magyar alpolgármester bejelenti, hogy nem AKAROK bért fizetni még egy épületért?
    Foggal-körömmel kéne támogatni az alpolgármesternek MINDEN magyar intézményt a városban és megyében és küzdeni fennmaradásukért.
    Ehelyett összetéveszt statisztikát betűrendi rangsorolással, amikor nyilt gyűlésen bejelenti, hogy a Brassai 53-ik az érettségi jegyek szintjén a megyében, és megelőzik a szakiskolák is. (Betűrendbe volt helyezve a statisztika, nem jegyek szerint rangsorolták őket ezen ténleg 53-ik….).
    Szóval ennyit a város vezetésről…A szokásos nincs pénz szöveg nem moshatja le azt a tényt, hogy ők lesznek felelősek és felelősek már morálisan azért, hogy magyar gyerekek oktatási intézményeit zárják be és még sajnos zárni fogják, ezt már nem kenhetik a válságra!

    Kedvelés

  4. Monoki Ibolya

    AZ ERDÉLYI MAGYAR POLIHISZTOR TÖBBET ÉRDEMEL!NEKI IS DUKÁL A KÖZPONTBAN MARADÁS!
    A 450 év,vagy a 60-mindkét szám sokat mondd!
    450 év az alapítás,a 60 a fenn-,megmaradás legádázabb idejére esett.A kevés vagy a sok mindkét szám ÉRTÉK!
    Régen rossz,ha már a NEMZETI ÉRTÉKEINKET hagyják veszni-biztos út a megsemmisülés felé!
    Érdekvédőink a homokba dukták a fejüket,amikor megvalósulhatott “A KÉTNYELVŰ TANÉVNYÍTÓ A GOGA ISKOLÁBAN”(Szabadság/szept.14)kiemelném azt a sorát:”…amely két európai támogatást élvező…”
    NEM HIÁBA ÉRZI A BRASSAI VEZETŐ TANÁCSA KILÁTÁSTALAN SZÉLMALOMHARCNAK a már több mint egy évtizede húzodó áldatlan állapotot.(lásd”MI LEGYEN VELED BRASAI?” Szabadság/szept 15).
    PRÓBLÉMA MEGOLDÁS HELYETT,SÁRDOBÁLÁS!(lásd”TANÉVNYÍTÓ” Szabadság/szept.21
    EZ LENNE AZ ÜZENET A NEMZETKÖZI HÍRNÉVNEK ÖRVENDŐ ALMA MATER FELE?Ilyen szinten bírnak Érdekvédő Szervezeteink képviselői megbírkozni a tényekkel??(lásd”JÓL ISMERT FORGATÓ KÖNYV”Szabadság/szept.23.
    KIÁBRÁNDÍTÓ,ILYESMIRE NEM KAPHATTAK FELHATALMAZÁST AZ IGEN TISZTELT ÉRDEKVÉDŐINK!
    IGENIS MEGÉRETT EZ A DOLOG ARRA HOGY A TÖRTÉNELMI EGYHÁZAINK IS KEDVEZŐ MEEGOLDÁST TALÁLJANAK-NYÚJTSANAK.

    Kedvelés

  5. dando

    @Olivér: Valóban “óriási győzelem” az, hogy a polgármesteri hivahatal honlapján elolvashatom, hogy hánytól hányig vannak nyitva magyarul…közben meg a magyar iskolák és a magyar gyerekek tanintézmény nélkül maradnak. Közös érdekünk lett volna a Brassai ügyének a megoldása. Politikus, pap, takaritőnő, tanár, diák, szülő mindenkinek közös ügye. Ehelyett az eredményt látjuk… Ha így haladunk akkor Attilabácsi szép lassan átkeresztelheti magát Ladislau Ótilára, mert statisztikailag ők többen vannak, és inkább lesz többségi… a csiga a választottaink mellett egy gerincoszlop…

    Kedvelés

Ha egyetértesz, azért, ha nem, akkor pedig azért... SZÓLJ HOZZÁ!